tisdag, juni 21, 2005

Finns det nåt som består?

Ett framtida projekt är att utreda huruvida det finns något som är omöjligt att utplåna. En antites till allt skall bort.

Ett par saker som jag måste få ur mailboxen:

* Det är bättre att hålla tyst och framstå som okunnig än att öppna käften och undanröja alla tvivel. Många är de som borde tänka så lite oftare.

* Väldigt många jobbar inte, 40% av Sveriges befolkning gör något annat än tjänar stålar mellan 8 och 17. Går på dagis, käkar kaffebröd, ammar, pluggar är sjukskrivna. Visst, jag köper det. Men hur många gör inget? Och hur många av dem vill och kan göra något? Många frågor som säkert någon annan än samhället sitter inne med svar på. Jag gör det inte.
En intervju i DI:
Arbetslösheten ligger långt ifrån de 5,5 procent som regeringen officiellt uppger. Den verkliga statistiken pekar på uppemot 25 procent, enligt LO:s egna utredare.

Hela 500.000 svenskar finns enligt LO inte med i statistiken, trots att det enligt Hans Karlsson på LO:s näringspolitiska enhet handlar om "människor som är fullt arbetsföra". Istället för att jobba går de på sjukpenning eller förtidspension.
"Om man räknar in dem har vi en arbetslöshet på mellan 20 och 25 procent.", säger Hans Karlsson till Di.
Hans Karlsson är före detta socialdemokratisk ledamot i riksdagen och EU-parlamentet. Han drar slutsatsen att friska sjukskrivs i bristen på jobb.
"En miljon människor är antingen långtidsarbetslösa, långtidssjukskrivna eller förtidspensionerade i Sverige idag. Av dem är ungefär hälften fullt arbetsföra. Vi använder sjukpenning och förtidspensionering till att betala människor för att de inte ska jobba," säger Hans Karlsson i den överraskande intervjun.

Vad fan händer, undrar jag.